Covid tady, Covid tam.

 

Bude to už pomalu rok, co jsme mohli poprvé slyšet o tom, že kdesi v čínské provincii Wu-chan, unikl z laboratoře jakýsi korona virus. Asi pro všechny z nás naprosto neznámý pojem a myslím, že  nijak nás, ani víc nezajímal. Navíc v tu dobu se zhoršil zdravotní stav Karla Gotta, takže v tuto chvíli  by šel stranou i výbuch atomové bomby někde poblíž hranic.

Mluvilo se o nebezpečném viru, který už  má svoje první oběti. Stále tedy jen v té vzdálené Číně. Říkal jsem si, že sem se to nemůže dostat a navíc jsme vyspělá Evropa, takže na to budeme mít případně i lék. A kdyby snad náhodou, než to sem dojde, tak už dávno na to bude vakcína. Nic hrozného. Hrozila nám prasečí, ptačí a kdoví , jaká další chřipka. Hrozil virus zika. Navíc každý rok máme tu naší chřipkovou sezónu, kdy asi každý obyvatel země na pár dní zaleze do peřin a užívá po generace osvědčené léky – čaj a slivovice. Corona by jen ucítila vůni destilovaných švestek a zmizí zpět do Číny. Není se čeho bát. A statistika nakažených a mrtvých na chřipku nás taky přeci  nezajímá.

K tomu všemu  , nás  začátkem roku, super premiér ujistí, že máme všeho dostatek. ..Respirátory, roušky, rukavice, desinfekce, léky atd. Tak jsme v klidu. Řešíme momentálně trojité DPH na pivo a super premiér nás zdraví z Itálie, kde pivo stojí tolik, co u nás piv pět. Takže můžeme být rádi, že žijeme tady a máme to jen trochu složitější, jak to pivo správně spočítat a kdy.  Navíc už právě Itálie začíná hlásit  první nakažené corona virusem. Ministr zdravotnictví od citosloval svoji mantru, že se nemusíme ničeho bát. O dva měsíce později zjistíme, jak moc napříjemná skutečnost to vlastně  je. V březnu už začíná kolotoč. Zjistíme,že nemáme totiž vůbec nic. Rukavice i roušky chybí v nemocnicích i ve skladech. Důvod?

Jeden je ten, že jsme udělali velkorysou nabídku a odeslali jsme čtyři tuny zdravotnického materiálu do postižené Číny. O tuhle pomoc požádal prezident Zeman ministerstvo zahraničních věci a sám prezident uspořádal, v rámci Hradu sbírku na pomoc Číně. Proslýchá se, že od podzimu mnoho obchodníků z Asie, skupuje tento materiál po celém světě. Těžko říct, kolik je z toho pravdy. Říkal jsem si, že Čína vymyslela parádní kšeft. Vyrobí vir, vynalezne vakcínu a bude čekat až jejich exportní produkt začne putovat po  planetě a pak za dolar začne prodávat protilátku. Dostupná pro všechny a všichni budou spokojení. Pochopil jsem, že zlatý důl se skrývá ale právě v něčem, tak výrobně bezcenném, jako jsou rukavice a roušky. Kupříkladu krabička rukavic stála kolem 150 Kč o pár měsíců ta stejná krabička stojí od 400 až po 900 Kč. Vím to dobře, používám je každý den. Navíc se z nich stává nedostatkové zboží. Roušky jsou to stejné. Není tedy potřeba vynalézat vakcínu. Stačí lidi řádně děsit a pak jim prodávat draze zboží, do té doby, prodávané  pouze okrajově. Navíc ještě vykoupené samotnými dodavateli.

Nicméně nastává první zmatek. Uzavírají se sportoviště, profesionální sport je bez diváků, děti nesmí chodit do škol. Ty děti, které jsou nejmenší riziko. Jako vždy jsou nejvíc ohroženi staří a nemocní lidé. Nařizuje se nošení roušek a to vše v době, kdy tady na coronu ještě nikdo nezemřel a nakažených je jen pár lidí. Sice nevíme, co ten virus umí a neumí, jak se chová, ale všichni bezpečně víme, že je těžce smrtelný. Začínají se ovšem objevovat i první pochybnosti o celém viru. Různí vědci popírají jeho nebezpečnost. Údajně je celkem běžný u zvířat. V těle netopýrů byl nalezen už před sedmdesáti lety. Názory oponentů se ovšem neberou v potaz. Začíná se to celé , kolem corony, chovat jako další druh náboženství.

Nicméně se pomalu vypíná celá ekonomika. A národ se rozděluje na dvě skupiny. Jedni to celé odmítají a druzí jsou posedlí strachem z nákazy. Vláda striktně nařizuje nošení roušek, ale už jaksi neporadí, kde je pořídit. Ale naprosto přesně ví, jaká bude výše pokuty, když ji občan mít nebude. Takže opět národ sobě. Roušky se šijí po doma a zatím z toho máme takovou celonárodní hru. Každý večer máme corona zprávy, kdy nám moderátoři dramaticky přednesou čísla nakažených za den a který kraj je na tom nejhůř. Přidá nějaké to svědectví nemocných. Potom nám super premiér oznámí, že pomoc od soudruhů z Číny už je na cestě.  Jsme tedy zachránění..chtělo by se křičet. Ano, od té Číny, které jsme poslali náš zdravotnický materiál. Navíc, si na to ještě musíme od Ukrajiny půjčit letadlo, protože až tak dobře zabezpečená země jsme. Máme dvě komory parlamentu, máme ombudsmana, máme hromadu úřadů, ale nemáme velké, nákladní letadlo.

Naši vládnoucí elita se běží uklonit přímo na letiště a přivítat pomoc z Číny a to div ne , se státními poctami. Fotí se, usmívají a s pocitem zachránců, děkují. Děkuji za vynikající čínský obchod. Tahle pomoc nás, jen tak mimochodem, vychází na pět miliard. Nejde o pomoc , jde o kšeft.

Čína je největší výrobce zdravotnických potřeb a tohle perfektně nastartuje jejich ekonomiku. Tady už mě to trochu přijde, jako že to je celé opravdu plán. Ale možná jsem jen zbytečně podezřívavý.

Prezident Zeman se nijak k celé epidemii nevyjadřoval, chvíli to vypadalo, jako kdyby tady ani nebyl. Možná s ohledem ke svému věku a zdraví, nechtěl chodit na veřejnost. Až tedy v polovině března přichází se svým projevem. Kdo by čekal moudrá slova státníka, plete se. Ve svém prvním projevu k pandemii stihne urazit novináře, pokárat ty , kteří nedodržují nařízení, sám roušku ale nemá. Nesnaží se národ nijak motivovat, ani uklidnit. Nepoděkuje zdravotníkům a dobrovolníkům. Poděkování má patřit někomu jinému. Nejdůležitější je, jeho hluboké poděkování lidově demokratické Číně, za tu jejich pomoc.

Takže , když to shrneme…My děkujeme zemi, která vyrobila v laboratoři vir, co se rozběhl po celé planetě. Ztratili jsme už , jako národ skutečně svoji hrdost? Přijde mě, že by náš prezident byl schopný poděkovat, po výbuchu Černobylu, i Sovětskému svazu, že nám poslali zásilku jódu.

Čína od nás dostala humanitární pomoc zdarma, i když již pár mesíců předtím, od nás přesně tyhle prostředky skupovala. Nyní nám ji tedy mohla oplatit a to hned za několik miliard. Nevím, jestli náš prezident není spíše velvyslancem z Pekingu, na našem území.

Dal šijeme roušky. Vyrábí se respirátory. Dobrovolníci je rozvážejí po celé zemi. Pomáhá se nemocnicím a kupodivu na tuhle aktivitu, v boji proti čínskému viru, náš prezident sbírku na Hradě neudělá. Spousta lidí je bez práce a prostředků, ale přesto se snaží pomáhat. Náš super premiér si vyrazí na zmrzlinu a nechá otevřené květinářství. Neuvěřitelné.. ale chápu, koupil si totiž firmu na květiny a kšeft nesmí uvadnout. Získá se dotace na výrobu desinfekce, rozdělí se finanční pomoc od EU pro podnikatele, kdy větší část zůstane ve vlastním kolchozu.

Hlavně nám tady, v tom všem ,  začíná hezký vzkvétat papalášství. Kdy většina nesmí vůbec nic a jiným je zakázáno cokoliv zakazovat. Ocitáme se uprostřed řízeného chaosu. Osobně nevěřím na konspirace a spiknutí, čipů do těla atd.. Vytváří se ten řízený chaos za účelem zbohatnutí několika jedinců. Virus tady je, tak proč na něm trochu nevydělat, ne? Takže se vymýšlí prapodivné zákazy, čímž většina lidí tráví čas, baví se tím a pozornost soustředí jinam.

Pochopitelně tím celá naše vláda získává absolutní nedůvěru lidí a mění se na tragikomické divadlo. Nezachrání to ani červená mikina ministra Hamáčka, ani almužny zaslané živnostníkům. Lidi už mají všeho akorát. Blíží se léto a nikdo nechce nosit hadr přes obličej. Navíc, když všichni víme, že ten hadr vůbec ničemu nepomůže a že to má být jen jakési symbolické označení, že patřím k davu. Přestává už zabírat i prchalovské heslo, že „moje rouška chrání tebe“ atd.

Jedna věc je pandemie, která se vlastně nekoná. V mediích omílaný dramatický příběh o obézním taxikáři, který byl asi z prvních, kdo u nás  virus získal. Ten už taky přestal zabírat. Počty mrtvých jsou pod hranicí úmrtí na běžnou chřipku. V polovině května letošního roku, bylo u nás přes osm tisíc nakažených a z toho se víc jak polovina uzdravila a bohužel zemřelo kolem tří set lidí. Ve srovnání s chřipkou v roce 2019 je to ovšem zanedbatelné číslo. Nakaženo bylo tehdy přes milion obyvatel a zemřelo kolem 1500 lidí. Tedy..Běžná chřipka se jeví jako mnohem smrtelnější, než je covid 19. Ovšem chápu, že tento druh chřipky je nový pro lidský organizmus a všechny zřejmě vyděsila prvotní statistika právě z Číny. Těžko říct, jak jsou jejich údaje skutečné a jak funguje jejich zdravotnictví, a třeba,  jaká je imunita běžných obyvatel Číny. Přeci jen je to stále komunistická země, která je stále v mnohém uzavřená.

Takže druhá věc je, že hromady mrtvých nikde nejsou. Tragédie se nekoná a je čas dělat zase na chvíli politiku. Tedy hlavně marketing. Blíží se podzimní volby a je zase potřeba získat lidi na svoji stranu. Přichází tedy období uvolnění, rozvolnění a už se zase může jít na pivo. Pro naší vládu přichází chvíle, kdy se začne chválit, jak vše zvládli, jak lidi byli fajn , ale teda hlavně, jak to zvládla vláda.. a čau lidi , jsme prostě nejlepší. Nejlepší v celé Evropě. Manažeři ve zvládnutí covidu.

Je tady léto, užívejte slunce a hlavně zapomeňte na to, že jsme nešlo o  válku, že nebyl ve vzduchu yperit, , ale přesto jsme se tak museli chovat. Válka to naštěstí opravdu nebyla, protože by jsme zjistili, že nemáme, ani plynovou masku a dost možná ani funkční tank.

Pár lidí sice zkrachovalo, ale to byli ti neschopní, jak nám později zase vysvětlí prezident. Pár lidí se zadlužilo a někteří museli sáhnout do rezerv. Užijte si dovolenou, ale nejezděte do zahraničí..u nás je taky hezky. Náš superpremiér to sám pro vás zjistoval  v Řecku. Takže se i nadále chovejte zodpovědně

… A tady by tohle mohlo první dějství skončit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *