Chtěl bych uvěřit.

 

„ Byl to den, slavný den, kdy k nám byl…“ Ano, kdy k nám dorazila vakcína. Tak konečně, chtělo by se radostně křičet. Po roce strašení, lockdownů, vypnuté ekonomiky, rozdělení společnosti..tak už i k nám dorazila věčná spása v podobě vakcíny proti čínské chřipce. Chtěl bych uvěřit, že problém bude vyřešen a náš život se zase vrátí do normálu. Ale…

Nebudu řešit složení vakcíny a ani jestli je účinná a na jak dlouho, nebo jestli nás má plošně vyhladit. Na to nejsem rozhodně odborník a různé konspirace jsem už samozřejmě taky četl. Myslím, že tohle funguje i opačně. Možná by rád někdo prodal vlastní lék a tak vypouští o oficiálně schválené vakcíně řeči o neplodnosti, čipech a postupném vyhlazení. Možná se tím jen někdo baví a chce vyvolávat v lidech strach. Možná to někdo bere , jako politické téma, na kterém si postavit kariéru.  Místo pro konspirace se totiž nabízí vždy.

Otázkou ale je, co by z toho vlastně kdo měl? Kdo by kontroloval to množství dat proudící z našich čipů pod kůži, někam do počítače ? Kde by se taková hromada informací měla skladovat a k čemu by to bylo? Na tohle myslím postačí bohatě chytrý telefon v kapse, u každého z nás.

Pravda, planeta je přemnožená a zřejmě časem přijde i na boj o zdroje. Mělo by smysl třeba vyhladit Evropu? Kdo by pracoval v těch smontovaných továrnách? Kdo by kupoval všechno to zboží? Má nás nahradit populace z Afriky? Ze zemí třetího světa? Ovšem, pro práci u pásu není potřeba být nějak vzdělaný. Jenže společnost potřebuje i kvalifikované lidi. Dokonce i naše vládnoucí elity. Takže na tyhle prognózy se mě moc věřit nechce.

Výzkum vakcín trvá údajně mnoho let. To bude jistě pravda. Žijeme však ve velmi rychlé době a spousta léků i vakcín už je v základu připravená. Spousta virů se chová podobně, stačí tedy vypěstovat bakterii nebo vir, což trvá asi tři měsíce a vyrobit z ní vakcínu. Řekl bych, že schvalovací proces bude trvat déle, než vyrobení vakcíny. Ano, na rakovinu se nic nevymyslelo, ale vakcína na covid je za necelý rok hotová. Problém bude asi v tom, že covid je vir a rakovina je nádorové onemocnění. V souvislosti s výrobou vakcíny se často mluví o firmě Pfizer, která měla mít za sebou mnoho soudních sporů. U nás se s touto firmou soudila kupříkladu Zentiva, která chtěla vyrábět podobný lék, jako je viagra. Patent na Viagru ovšem vlastní právě Pfizer, který u nás dodává i vakcínu proti encefalitidě. Řekl bych, že zrovna v tomto směru si nikdo nikdy na jejich produkt nestěžoval. V naši zemi Pfizer působí již dvacet let. Tudíž nejde o firmu vzniklou jen díky covid šílenství, jak by se z mnohých článků mohlo zdát. No a dál bych to nerozebíral.

Chtěl bych pořád uvěřit, že právě to očkování bude záchranou. Jenže ani Pfizer nezaručuje vedlejší účinky. Tohle je ovšem u mnoha vakcín. Rozhodně záleží na zdravotním stavu očkovaného. Podle mě by o tom měl rozhodnout lékař a ne, aby to stát nařizoval. Skoro každý člověk trpí na nějakou alergii a může dojít k problémům. Nedovedu si představit, že půjdu do nějakého očkovacího centra , kde mě látku píchne zdravotník, který o mne nebude vědět vůbec ni..“ A další prosím..“

Takže pokud nám nějaký politik bude tvrdit, že vakcína je naprosto v pořádku, o to méně tomu budu věřit.

Další fakt je ten, že nikdo prozatím nemůže určit, jak dlouho látka člověka ochrání. Pokud by to mělo být jen na pul roku, tak mě celé tohle připadne úplně zbytečné. Nehledě na to, že každý vir mutuje a vakcína se bude muset upravovat. Znamená to, že budeme chodit na očkování každého čtvrt roku? O nových typech této chřipky už se hovoří dnes. Chtěl bych tedy věřit, že očkování je řešením. Nevěřím.

Především nemůžu věřit těm, kteří nám očkování nutí, jako právě to spasení. Těm, kteří z této chřipky udělali náboženství. Divím se, že ještě nevzniklo ministerstvo pro Covid 19. Nedivil bych se, že my budeme první země na světě, která ho vymyslí. Z Úřadu vlády  už se pomalu totiž stal chrám zasvěcený této nemoci. Každý večer nám apoštolové této církve pronáší svoje nové přikázání. A když jsme u toho, tak kdyby ten vir byl opravdu tolik nebezpečný, tak tahle naše elita bude první, kdo zaleze do hermeticky uzavřeného krytu a bude nám svoje poselství sdělovat online. Hlavně tam bude čekat na tu zázračnou vakcínu. Rozhodně by se náš premiér neproducíroval se zmrzlinou a do toho krytu by zalezl hned po té, co se setkal s pozitivní hygieničkou.

Jak tedy uvěřit lidem, kteří vzniklou situaci řeší formou pokus omyl? Můžeme do tramvaje, nesmíme do kadeřnictví. Máme distanční výuku, ale nemůžeme dětem koupit ani sešit? Různé nesmyslné zákazy ohledně času, počtu lidí, aktivit a pak ten, co kázal vodu, byl první, kdo tohle porušil. Místo, aby tento rekordně krátkočasový ministr, zmizel kdesi v minulosti..stal se poradcem toho, který ho na ministra dostal. Zkuste vy v práci podrazit šéfa. Určitě z vás, za to udělá poradcem. Chtělo se mi věřit, že nový ministr bude opravdu někdo, kdo má jako lékař odbornost a celé to divadlo bude mít jiný směr.

Ano, bude hůř. Semafory, eroušky, trasování, chytré karantény nahradil PES. Jestli oblíbenost těchto zvířat měla zařídit větší oblíbenost vládnímu projektu, tak to se fakt nepovedlo. Stupně, barvy, všelijaké zmatené procenta nakažených, nemocných a občas nějaký ten výpadek, kdy po nahození prudce stoupne počet. Ovšem ne uzdravených. O tom se nemluví vůbec.

Do dnešního dne bylo případů ( což můžou být nemocní i nakažení) 685 tisíc a počet uzdravených je 576 tisíc. Tedy velký rozdíl v číslech to není. Řekl bych, že jde o velmi dobrou léčbu , de fakto lečbu ničím, proti nebezpečnému viru. A to se ještě nezačalo pořádně očkovat.

Počet úmrtí na covid nebo s ním je 11 tisíc. Je to velké číslo, ale třeba za letošek počet potratů v naší zemi je kolem 15 tisíc, což je pořád lepší číslo, než v roce 2001, kdy to bylo přes 32 tisíc. Umírá se na cukrovky, kouření, rakoviny a nikdo vám tyhle smutná čísla nehlásí hned na úvod televizních novin.

Nicméně tento ministr hned na startu své ministerské kariéry udělal opravdu velmi důležitou chybu. Možná se to může zdát malicherné a že jde o společnou věc. Ale..rezolutně popřít, že nepodepsal petici proti svému novému šéfovi a pak to tedy v tichosti přiznat. No to je opravdu postoj velkého státníka. Pro mne tedy zásadní věc, díky které, jemu rozhodně nebudu věřit vůbec nic. Posléze, kdy štěká svoje příkazy a zákazy, nemůžu ani věřit, že tento člověk se někdy angažoval ve studentském hnutí v roce 89. Když pominu, že je nyní výkonnou rukou spolupracovníka komunistické statní bezpečnosti, je to hlavně člověk, který nemá problém chovat se hůř, než celá normalizace.

Měl bych snad věřit premiérovi, který doporučuje všem nechat se očkovat, ale sám hned jednoznačně očkování odmítne? Výmluva na to, že mu chybí orgán. Zrovna tak, jako náš prezident, který to pojme prostě jen tak, že se bojí jehel. Hmm..a to je nejvyšší velitel naší armády. Přitom oba spadají do oné rizikové skupiny.

Zřejmě díky záběrům z očkovaní zahraničních kolegů, kdy jeden dostal vakcínu s krytem jehly, jiní bez jehly. Mnohdy ani zdravotník nepotřeboval rukavice. Občas se ani kůže nedezinfikovala, což v naší sterilní době, je opravdu hodně vtipný. Tomu všemu média tleskala a atmosféra to byla jak na předávání Oscarů. Tak tedy i z našeho premiéra se stal, ze dne na den, náš Nebojsa. Nechal se naočkovat před kamerami. Jenže tady to působilo dost křečovitě. Jistě pokud chcete přesvědčit odpůrce očkování, nebo tu část lidí, kteří mají upřimný strach z očkování, provedete to tak, aby bylo opravdu vše vidět. Kdepak. Zdravotník rukou zakryl místo vpichu, takže věřte – nevěřte. Já prostě nevěřím. No a když Nebojsa na facebooku zveřejní hlavní důkaz, že se očkovat nechal a tím bylo potvrzení o očkování, tak to moji nedůvěru ještě víc podlomilo.

Budu však upřimný. Člověku, který dokázal v komunistickém režimu dělat kariéru, být spolupracovníkem státní bezpečnosti. Jako takový byl vybrán, podle jistých kritérií a vyškolen k tomu, že lidi jsou určení jen k úsluze vládnoucích. Že není problém je likvidovat, pohrdat jimi. Tak takovému člověku nelze věřit vůbec nic. Že by snad najednou chtěl konat pro blaho lidu? Tak o tom plošném blahu už ví svoje i kapři v Bečvě.

Takže když to shrnu, čím víc mě tahle parta přesvědčuje o záchraně vakcínou, o to méně v to věřím. Vakcína nebude až takový problém, jako je přístup těchto kšeftařů, prospěchářů a po moci prahnoucích jedinců. Ve finále jejich náčelník přijde s myšlenkou, že z ampule půjde udělat dávku na víc. Tak to už opravdu nevím, jestli má být k smíchu. Však to nejsou kostelecké uzeniny, kde z kila masa lze vyrobit deset kilo klobás.

Dokážu se v této situaci představit De Gaulla, Churchilla, Ronalda Reagana. At‘  už je pohled na tyhle politiky jakýkoliv, tak rozhodně jim nechybělo charisma, odpovědnost, alespoň nějaký morální kredit a hlavně rozhodnost. Oni by jistě nemuseli svůj národ dlouze přesvědčovat o vakcíně. Nemuseli by se vyhazovat peníze za reklamu a hlavně, oni by projevili snahu o potrestání viníka celé situace. Ty dnešní panáci všichni svorně mlčí a ještě se klaní. Pokud dodnes Německo platí za druhou světovou válku reparace, měla by Čína zaplatit celému světu za svoje hrátky s virem.

O našem prezidentovi snad už ani nemá cenu psát vůbec nic. Jeho poslední vánoční proslov úplně stačil. Světlo ve tmě je tedy vakcína a tím to končí.

Vakcínu tedy máme a myslím, že nyní nastane opravdu kolaps zdravotnictví. Lidi budou chtít očkování hned, takže personál nebude dělat nic jiného, než..“ Další prosím.“ Na odložené zákroky a celkově ze strachu nákazy covid 19 zemřelo letos – tisíc lidí. Tisíc lidí, kteří tady mohli žít. O něčem podobném mluvili ti naši politici taky, ale ne o této tisícovce mrtvých. O té se moc nemluví. Jsem zvědav, na kolik tohle číslo zbytečných obětí stoupne v příštím roce. Očkovaní budou mít výhody, zájem bude veliký. Budou se moct několikrát denně pochlubit očkovacím pasem. Třeba, když půjdou do práce, do kina, do posilovny. Druzí nebudou smět nic. V první vlně budou tedy divadla a posilovny plné policistů a doktorů. Jenže herci ještě naočkovaní nebudou a ani fitness trenéři. Nedělám si iluze, že se s potvrzením o vpichu bude i kšeftovat. Ale to už je folklór. Dost možná za další rok tohle pomine a bude zas jiná zábava.

V Novoročním projevu prezidenta se nejspíš nic pozitivního nedozvíte. Tak já to když tak vezmu za něj.

Užívejte si svoje životy, pořád se máme ještě dobře. Není válka, kolem nás neumírají lidé při bombardování, dokonce na ulici nestojí ani ty mrazáky. Máme teplo a zatím ještě co jíst. Takže se pořád máme líp, než generace našich babiček a prababiček. . Navzájem se podporujte, držte při sobě a rozhodně se nenechte poštvat proti sobě. Je jedno, jestli někdo na pandemii nevěří a druhý ano. Někdo má strach, upřimný strach , ale to neznamená, že je ovce. Rovněž berte to tak, že rouška je pouze symbolem. Neznamená slabost, nebo stádo. Rozbití společnosti je účel. Nechat se rozložit závistí a malicherností. Tudy ale cesta nevede. Kdo chce at klidně věří svým politikům, je to jeho právo a volba. Pořád to neznamená, že opačný názor z člověka dělá nepřítele.

Jako národ jsme přežili už mnohé a pořád tady jsme. Ne, nejsme národem udavačů,jak ho z nás chtějí mít. Jsme statečný národ, ze kterého vzešli velké osobnosti, ale i spousta obyčejných hrdinů, kteří vždy, když bylo třeba nabídli ruku. Takže bych se nebál věřit v budoucnost a ve svůj národ.  Jednoho dne to skončí a budeme zas moct spolu někde v klidu mluvit a normálně žít.

Držte se a mnoho sil Vám přeji v roce 2021.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *